2022. szeptember 9., péntek

Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton_értékelés

A havi közös olvasásunk a Mini-könyvklubbal egy retro krimi volt, mely a Balatonon, egy úttörőtáborban történt bűncselekményt dolgoz fel. A történet főszereplője Laura és Máté, akik együtt nyomoznak az ügyben, és egymást kiegészítve göngyölítik fel a szálakat. Laura végzős orvostanhallgató, akinek az édesapja híres nyomozó volt, és a nyomdokaiba szeretne lépni mint pszichiáter, aki a rendőrségnek elkövetői profilokat készít, melynek a történet idejében nagy híre van Amerikában, itthon viszont erről igen keveset tudnak. Máté nyomozó, aki családja révén befolyásos kapcsolatokkal is bír, és igen jó esze és szeme van a bűntények megoldásához, kiválóan vezeti a nyomozást.

A történet 300 oldalnyi, tömény izgalom, letehetetlen olvasmány, a helyleírások nagyszerűek, a szereplőket magam elé tudtam képzelni teljesen, a bemutatásuk kifogástalan, a nyelvezet könnyen érthetővé és jól olvashatóvá teszi a regényt. A krimi szerelmeseinek kötelező, Agatha Christie stílusára hajazott nekem, olyan gyanúsítottakkal és lehetséges elkövetőkkel, akikre szinte nem is gondoltunk, vagy csak éppen annyira mártotta be az író őket, hogy a fejünkben motoszkáljon a gondolat, de inkább spekuláció formájában, mintsem meggyőződésből.

Spoiler: A történet azzal kezdődik, hogy egy francia cserediák eltűnik a tihanyi hajókirándulás alkalmával. A kellemetlenség abban áll, hogy az 1978-ban játszódó cselekménykor igen nagy dolog, ha egy nyugati országból származó diák hazánkba érkezik. Ebben az esetben ez méginkább igaz, ugyanis egy befolyásos francia politikus az édesapja, az édesanyja pedig német származású, mely konspirációkra adhat okot az elkövetés okát illetően. Időközben pedig Laura barátnője, akivel a nyaralása során ismerkedett meg, Kozák Edit, szintén bűncselekmény áldotata lesz, őt megfojtották és kivájták a szemét, mindez alatt pedig még életben volt. Majd a holttestet beállították a partra úgy, hogy a víz felé forduljon, ülő pozícióban. Kezdetben a két esetet kapcsolatba hozták, majd alapos nyomozást és Laura kiváló elkövetőről alkotott profilja segítségével megtalálták a francia lány fogvatartóját. Edit halála ügyében pedig a nyomozás szintén nagyon izgalmas volt, és rengeteg tanút kikérdezve jutottak el végül a gyilkoshoz, aki hirtelen felindulásból követte el a szörnyű tettét, azonban a felelősségre vonást már nem érhette meg, ugyanis időközben végzett magával.

Összességében kiváló olvasás volt, remek kikapcsolódást nyújtott, és mindenkinek ajánlom, aki ismerkedni szeretne a krimi műfajával, vagy éppen szereti azt. Nekem ez egy öt csillagos olvasás volt. ⭐⭐⭐⭐⭐

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Patricia Highsmith: Mélyvíz_spoileres értékelés

A márciusi közös olvasmányunk a könyvklubban a címben szereplő regény volt, mely a pszichológiai thriller műfajában íródott. A történetben e...